יום שבת, 24 בספטמבר 2011

עוגת ראש השנה איטלקית - צ'צ'רקייטה


הצ'צ'רקייטה היא העוגה המסורתית המוגשת על שולחננו בראש השנה. את הצ'צ'רקייטה אימצו היהודים האיטלקיים דווקא מהאיטלקים הנוצרים הנוהגים להגיש את העוגה הזו בתקופת ימי הקרנבל.


שמה המשונה צ'צ'רקייטה בא מהדימיון של הכדורים הקטנים לכדורי חומוס הנקראים באיטלקית CECI. מאז שאני זוכרת את עצמי זו העוגה שאכלנו, מעולם לא אפינו עוגת דבש מסורתית כזו כמו שכולנו מכירים. הצ'צ'רקייטה הם למעשה כדורים בצק קטנים מטוגנים המבושמים ביין לבן. את הכדורים הקטנים מסדרים בתבנית עם חור באמצע ועליהם מפזרים הרבה מאד אגוזים, שבבי שקדים וגם פירות מסוכרים.
מעל הכל יוצקים סירופ דבש המאחד את כל השמחה הזו למן עיגול ענק מתוק המורכב מהמון עיגולים קטנים.
העיגולים הקטנים מסמלים שפע, כי הם הרי רבים, והאגוזים גם הם שייכים למחלקת השפע.
הדבש הוא המתוק האולטימטיבי שבכל העדות מגישים אותו בראש השנה כסמל למתוק הצפוי לנו בשנה הבאה.
הכנת העוגה היא תמיד חגיגה, כי כל אחד יכול לקחת חלק בהכנת, השנה הכנתי את העוגה בעזרתה של עלמה בת ה-6. הנה המתכון לעוגת ראש השנה של המשפחה האיטלקית שלנו.

ועכשיו לעבודה:
500 גר' קמח עוגות
4 ביצים
5 כפות סוכר
2 כפות יין לבן
4 כפות שמן זית
שמן לטיגון
לסירופ:
250 גר' דבש
1/2 כוס סוכר
1 כף קליפת לימון מגוררת
1 כף קליפת תפוז מגוררת
1 כפית אבקת קינמון
1 כף מים
1 כוס שבבי שקדים
11/2 כוס אגוזי לוז מרוסקים
קליפות הדרים (אופציונאלי)
בקערה גדולה ונוחה לעבודה מכניסים את הקמח יוצרים גומה לתוכה מכניסים את הביצים ובעזרת מזלג מתחילים לאסוף את הקמח אל תוך הביצים. מוסיפים את הסוכר היין ואת שמן הזית וממשיכים בלישה ידנית עד לקבלת בצק גמיש. מניחים את הבצק למנוחה מכוסה במגבת לחה במשך כ- 30 דקות.


מחלקים את הבצק ל-5 חלקים שווים. החלקים שלא עובדים איתם נותרים מכוסים במגבת. מכל חלק יוצרים בעזרת הידיים נחש בעובי של 1 ס"מ אותו חותכים לחתיכות קטנות ברוחב של אצבע. מעבירים את החתיכות הקטנות למגש ומפזרים מעליהם מעט קמח.


מחממים בסיר שמן עמוק, יוצרים כדורים קטנים מהחתיכות בצק שעל המגש ומעבירים לטיגון עד שהן זהובות, בעזרת כף גדולה מחוררת או כף מסננת מוציאים מהשמן ומעבירים לכלי מרופד בנייר סופג.מסדרים בתבנית עם חור באמצע את שבבי השקדים והאגוזים מעליהם מפזרים את עיגולי הבצק המטוגנים ואם אוהבים מוסיפים ביניהם גם קליפות ההדרים
בסיר מחממים את הדבש עם הסוכר, קליפת לימון, קליפת תפוז, אבקת קינמון וכף מים, מביאים לרתיחה מאד עדינה במשך 5 דקות. 
צ'צ'רקייטה - עוגת ראש השנה איטלקית

יוצקים מיד מעל הבצק בתבנית כך שכל העיגולים יצופו בדבש.מניחים להתקרר ולהתגבש במשך 12 שעות.

אם אתם רוצים לדעת עוד על ראש השנה אני חושבת שאתם גם תשמחו לקרוא את הפוסטים הבאים בנוסף:

כל מה שצריך שיהיה על שולחן החג למזל וברכה
עיצוב שולחן בצבעי הכסף

6 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

שלום לך שנה טובה , כול כך הזכרת לי את המתכון של אמא שלי ז"ל שהיכינה את אותם עוגיות, עוגה .ופשוט הוסיפה את הסירופ שכתבת מבלי תוספת של הפיצוחים המדהימים אני הולכת להכין את זה ולהפתיע את המשפחה תודה ושוב שנה טובה

ענת אמר/ה...

עוגה משגעת!!!
שנה טובה ומתוקה :)

אנונימי אמר/ה...

שלום, זה נראה נהדר!! 3 שאלות ברשותך:
1. מה גודל התבנית?
2. האם חובה בתבנית עם חור או שאפשר בכל תבנית שהיא?
3. אחרי 12 שעות, האם הופכים את התבנית? האם יש סיכוי שזה יידבק לתחתית ולא ייצא כזה יפה?
תודה רבה רבה!!
לילה טוב!!

מירי ויוחי אמר/ה...

שלום, צר לי עלהאיחור בתשובה פשוטכל היום היה יום של קניות אחרונות לחג. אני לא חושבת שחייבים תבנית עם חור למרות שזה הרבה יותר יפה עם החור באמצע. זה לא נדבק לתחתית, אבל אם יש חשש אפשר לרפד את התחתית בניר אפיה אין צורך לשמן אותו. צריך להפוך מאד בזהירות אני בד"כ חותכת קצת את התבנית לפני שאני הופכת אותה כך קל יותר לנתק את התבנית מהעוגה.
שנה טובה ומתוקה :-)

אנונימי אמר/ה...

ס ל י ח ה על הנדנוד, אבל אני רוצה להכין לארוחת החג ורוצה למנוע פקשושים..
אם אני מכינה את העוגה הלילה, האם אני צריכה לאחסן אותה במקרר/בחוץ/מכוסה/בלי מכסה?
תודה רבה על תשובתך ושנה טובה ומתוקה!!

מירי ויוחי אמר/ה...

זה ממש לא נידנוד להיפך!אני השארתי את העוגה בחוץ על השייש. אין שום בעיה עם זה. אם יהיה מחר חם מדי הכניסי למקרר מכוסה כמובן בנייר כסף.
שנה מתוקה ונהדרת :-)